Σημαντικές Αλλαγές για τα E-Shops: Υποχρεωτική Αποδοχή Πληρωμών με IRIS

Σημαντικές Αλλαγές για τα E-Shops: Υποχρεωτική Αποδοχή Πληρωμών με IRIS

Νέος νόμος, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2024, υποχρεώνει τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) να δέχονται πληρωμές μέσω της υπηρεσίας IRIS. Σύμφωνα με τον νόμο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που διατηρούν επαγγελματικό λογαριασμό υποχρεούνται να αποδέχονται πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.

Επιπρόσθετα, το νόμο προβλέπει ότι τα e-shops πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS. Συνεπώς, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται αυτή η δυνατότητα στον ιστότοπο του καταστήματος, προκειμένου να ενημερώνονται οι πελάτες.

Στο πλαίσιο του νόμου, ορίζεται ο “επιτηδευματίας” ως κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που υποχρεούται να καταγράφει τις συναλλαγές του, τηρώντας τα νομοθετικώς ορισμένα βιβλία και στοιχεία. Η έννοια αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για φορολογικούς σκοπούς.

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις νέες υποχρεώσεις και να ενσωματώσουν τη δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS στις διαθέσιμες επιλογές πληρωμής, προσαρμόζοντας τον ιστότοπο τους στις νέες νομικές απαιτήσεις.

Νομοσχέδιο:
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/12433883.pdf

Δημόσια Διαβούλευση:
Η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου είναι εδώ (βλ. άρθρο 47):
http://www.opengov.gr/minfin/?p=12082

Επιτηδευματίας:
Ο ορισμός του “επιτηδευματία”, όπως δίνονταν στην §1 του άρθρου 2 του ΠΔ.186/1992:
https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/voithitika-kemena/epitideymatias:

Σχετικά Άρθρα